Ieder jaar is er weer discussie over of er wel of niet geroeid kan worden. Als er ijs op de Oude Rijn en Grecht ligt of in de binnenwateren van Woerden, is dat een duidelijke zaak. Ook als het slot aan het hek bevroren is. Maar, wat als er geen dikke laag ijs meer ligt? Daar gaat deze uitleg van de TC over. Warm aanbevolen.
Wij van de TC vinden het net zo koud als u allen en ook wij willen graag roeien. Voor ons komt daarbij dat wij ook nog het weer en de weersvoorspelling in de gaten moeten houden. Niet alleen voor het roeien. Er zijn jaren geweest dat we de gehele winter door konden roeien zonder gevaar voor waterleiding en boten. Maar het is ook regelmatig voorgekomen dat we in het voorjaar eerst op meerdere plaatsen de waterleiding moesten restaureren, omdat de leidingen toch niet zo leeg waren als wij dachten.
Waterleiding
Daarom hebben wij de laatste jaren de waterleiding zo aangelegd dat bevriezing bijna niet meer kan plaatsvinden. Ook hebben we verwarming in de werkplaats en de toiletten, dus een toiletpot kan niet meer zo maar stuk vriezen. Toch blijven wij altijd extra alert als er (nacht)vorst wordt voorspeld.
Roeiverbod
Waarom kan er nou niet geroeid worden bij zonnig winterweer met temperaturen net boven nul en nachttemperaturen onder nul?
Dat komt, omdat onze botenloodsen in het geheel niet verwarmd zijn en veel ventilatieopeningen hebben om het vocht van de boten snel te kunnen afvoeren. Daardoor is de temperatuur in de loodsen vrijwel gelijk aan de buitenlucht. Vooral bij harde en koude noordoostenwind, koelt het in de loodsen snel en sterk af. Boten worden overdag gebruikt bij mooi weer en soms zelfs een zonnetje. Ze worden daarna schoongemaakt en gedroogd en vervolgens weer op hun plaats gelegd. We zijn tenslotte een nette vereniging die goed voor haar materiaal zorgt. Echter, het lukt niemand om al het water uit alle hoeken en gaten van een boot te verwijderen. En water heeft de vervelende eigenschap om uit te zetten als het bevriest. Zeker als restwater in hoeken en gaatjes van een boot zit, veroorzaakt het bij uitzetting schades die lastig te vinden zijn en nog lastiger te repareren. Vandaar dat nachtvorst (en we zijn hierbij afhankelijk van de weersvoorspellingen) een contra-indicatie is om te gaan roeien. Jammer genoeg.
Messcherp ijs
Dit nog afgezien van dunne vliesjes ijs, die bij nachtvorst kunnen ontstaan op koud water (vooral in het vroege voorjaar als het water nog erg koud is). Het is in het verleden al eens voorgekomen dat er een langwerpige scheur in een kunststof boot werd aangetroffen, doordat men als een ijsbreker door een dergelijk vliesje heen was gevaren. IJs werkt dan als een scherp mes op onze boten. Daarom duurt een roeiverbod vaak langer dan ons allemaal lief is. In het najaar is het water nog enigszins warm en zal het dus niet snel bevriezen, maar in het voorjaar kan nachtvorst zo weer een vlies van enkele millimeters vormen. En daarom zijn we extra alert en voorzichtig.
Als het voorjaar er weer aankomt let de TC wat minder op de weersvoorspellingen. De leden zelf moeten blijven letten op mist en op harde wind. Ook deze verschijnselen kunnen een contraindicatie zijn om te gaan roeien.
Een goed seizoen toegewenst met weinig schade en veel plezier. Uw TC